[2] LUSTHOF LANGE TUIN

3

5

4

6

7

8

9

1

2

Padenstelsel

Zonnewijzertuin

Lange tuin

Lusthof

Keukentuin

Fruithof

Doolhof

Singel

Singel

Snoekegat

Duivetil

Dwarsas

Hoofdas

Tik op de nummers

voor meer informatie

Door de poort wordt de tuin vervolgd in een langgerekt deel met aan weerszijden lange plantvakken, omzoomd door buxushaagjes.

 

In dit gedeelte van de tuin valt ook de dwarsas van het tuinplan. Als hoofdas kan de toegang tot de borg worden gezien, die zich in de borg als de gang voortzet. De dwarsas loopt als het ware door de Grote Zaal en de Eetkamer en zet zich aan beide einden van de borg als een pad voort.

Zijaanzicht MenkemaborgLange tuin richting zonnewijzer, voorjaarZijaanzicht MenkemaborgDwarsas Menkemaborg met stamrozenDwarsas richting Pallas Athene

De indeling binnen de lange vakken wordt gevormd door taxuskegels. Tussen deze taxuskegels groeien en bloeien in symmetrie 17de  en 18de-eeuwse plantensoorten, waarbij rekening is gehouden met de bloeiperioden van de bloemen.

In de dit gedeelte van de tuin kunt u o.a. aantreffen: acanthus, blauwe monnikskap, donkere ooievaarsbek, geitenbaard, gele daglelie, Helleborus, kokjesbloem, kluwenklokje, kruipend zenegroen, lavendel, maarts viooltje, mansoor, palmlelie, rode spoorbloem, siberische lis, stokroos, witte knoop, wijnruit en zonnehoed.

 Pallas Atheneschilderij borg Dijksterhuis Stormer 1860

Aan het eind van de dwarsas, bij de haag, staat een beeld van Pallas Athene. Pallas Athene is de godin van de oorlog en de vrede, maar ook van de wijsheid en de kunst. Oorspronkelijk stond dit beeld bij het andere buitenhuis van de familie Alberda; de borg Dijksterhuis in Pieterburen (afgebroken). De stamrozen bij deze dwarsas zijn Rosa Excelsa.

 

› ZONNEWIJZERtuin ›