[6] FRUITHOF

3

5

4

6

7

8

9

1

2

Padenstelsel

Zonnewijzertuin

Lange tuin

Lusthof

Keukentuin

Fruithof

Doolhof

Singel

Singel

Snoekegat

Duivetil

Dwarsas

Hoofdas

Tik op de nummers

voor meer informatie

De fruithof is volgens het tuinplan van firma Copijn aangelegd.

De fruithof wordt doorsneden door een dwarspad. Dit dwarspad is in de jaren 90 van de vorige eeuw verlegd en loopt nu als het ware door de Eetzaal en de Grote Zaal van de borg en vervolgens tot aan het beeld van Pallas Athene.

In de fruithof staan  oude appel- en peren-rassen. Deze hoogstambomen geven een keur aan heerlijk geurende appels en peren, die in het najaar opgeslagen worden in de kelder van de borg.

 

De fruithof in bloeiAppel- en perenbomennajaar, Perenboomnajaar, appelboom Zoete Paradijs

De volgende appelrassen zijn hier te vinden; Ananas Reinette, Beijere Demerode,

Blanke Jut, Calville Blande Ete, Court Pendy, Dantziger kantappel, Engelse Carolijn, Keswick Codlin, London Pepin, Prinses Nobele, Roos Appel, Swan Appel, Winter Gold Permain, Winter Permain, Wijnappel,

Zoete Boppert, Zoete Kroon, Zoete Paradijs en Zijden Hempje.

 

Naast de hoogstam 18de en 19de eeuwse appelsoorten staan hier ook hoogstam perensoorten; Diamant, Gravenstein, Ijsbout, Kamper Veen, Lange Gratiool, Peteres Peer, Peer zoet, Sint Nicolaas Peer, Witte Cousin, Winter Bergamot en Zomer Bergamot.

 

PerenberceauPerenberceau, zomerPerenberceau richting doolhof, voorjaar

Via een berceau (tunnel) van perenbomen loopt u vanaf de fruithof naar de keukentuin. In deze berceau groeien o.a. Beurré Hary, Conference, Gieser Wildeman en Pondspeer.

 

› keukentuin ›