[7] KEUKENTUIN

3

5

4

6

7

8

9

1

2

Padenstelsel

Zonnewijzertuin

Lange tuin

Lusthof

Keukentuin

Fruithof

Doolhof

Singel

Singel

Snoekegat

Duivetil

Dwarsas

Hoofdas

Tik op de nummers

voor meer informatie

De keukentuin heeft sinds de jaren 90 van de vorige eeuw een formele indeling met vakken omzoomd door geschoren buxushaagjes.

 

In de grote vakken groeien groenten en in de langwerpige vakken kruiden, zowel voor de keuken als voor medicinale doeleinden. Aan de zuidzijde staat een tuinbeeld, dat Hercules voorstelt.

De kruiden en de groenten die hier groeien, werden ook in de 17de en 18de eeuw geteeld. Enkele groenten, zoals artisjok en asperge, zijn gekozen omdat ze voorkomen in het 18de-eeuwse familiekookboek.

 

Overzicht keukentuinKeukentuin met kruidenvakken, voorjaarKeukentuin in de winter

Door de keukentuin loopt een tunnel met rozen (volgens tuinplan 1923) die rond juli bloeien, de belangrijkste soorten rozen in de rozentunnel zijn de enkelbloemige 'American Pillar' en de dubbelbloemige 'Dorothy Perkins'.

 

Rozentunnel met HerculesRozentunnelRozentunnel, zomer 2015Rozentunnel 'Dorothy Perkins'

Komende vanuit de fruithof ziet u eerst een aantal grotere vakken met bessenstruiken; zwarte bes, aalbes en kruisbes. In de hoekvakken groeit asperge en rabarber.

Vervolgens ziet u aan weerszijden de kleinere vakken met de kruiden zoals marjolein, salie, hysop, bieslook, vrouwenmantel, pepermunt, zuring, peterselie, dille, zilverui, bernagie of komkommerplant, selderij, salie, bonenkruid, anijs en rozemarijn.

 

Kruidenvakken;  marjolein en vlindersKruidenvakken; bloeiende basilicumKruidenvakken; zilveruitjeradijs,  bloeiende marjolein

In het midden bij de linde, die in etages is gesnoeid, staat lavendel. Daaromheen zijn vier vakken met groenten. Vlak naast de haag groeit kardoen (Cynara cardunculus)

Schuin tegenover de kardoen staat de artisjok (Cynara scolymus).

KardoenArtisjok

 

› SINGEL ›